Ugrás a tartalomra

Magyarország Hivatalos DJI Drón Forgalmazója

Nyelv

Az új európai drónszabályozás részletei

21 January 2021 Adrienn Kerekes 0 hozzászólás

Részletek az új európai drónszabályozásról és a DJI termékek megfeleléséről

Az új EU drónszabályok DJI Enterprise ügyfelekre gyakorolt hatásának részletei, és hogy mit is jelent ez valójában üzleti tevékenységük szempontjából.

2020. december 31-ével hatályba lép az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által kialakított európai drónszabályozás, utat mutatva egy harmonizációs korszak felé a 27 EU tagállam, valamint Izland, Norvégia, Liechtenstein és az Egyesült Királyság tekintetében.

Még ha egyrészről ez a lépés példa nélküli mérföldkövet jelent „a dróntechnológiával kapcsolatos társadalmi aggodalmak megválaszolásával” kapcsolatban – amint azt az EASA sajtóközleményeiben kifejti – felmerülhetnek azonban a DJI termékeit használó egyéni üzemeltetőket és társaságokat érintő lehetséges zavarokkal kapcsolatos kérdések is.

Gyakorlati szinten a DJI a legutóbb egy webes oktatáson foglalkozott egy harmonizált szabályozás ügyfelekre gyakorolt hatásaival, továbbá az EASA közzétett egy részletes GYIK-et a Nyílt és a Speciális kategóriával kapcsolatban, valamint egy szabályozói keretrendszer-ütemtervet.



Azonban maradhat még bizonytalanság, ha a DJI drónok megfelelőségének aktuális állapotáról és a meglevő keretrendszerrel szemben egy szabványos megoldás egyértelmű előnyeiről van szó – ezekkel a témákkal szeretnénk foglalkozni ebben a cikkben.

A DJI termékek megfelelése az új európai drónszabályozásnak

A változásra adott egyik legtermészetesebb válasz a félelem. Érthető lenne, ha a DJI nagyvállalati ügyfelek, különösen az olyan kritikus szektorokon belül, mint a közbiztonság, energiaipar és építészet/építőipar, aggódnának amiatt, hogy az akadálytalan üzemelés érdekében időben megfeleljenek az új követelményeknek.

Az elmúlt pár évben, ahogy a dróntechnológia a DJI vezetésével a meglevő szabályozásokat jócskán megelőzve tovább fejlődött, európai szabályozói csapatunk szorosan együttműködött az európai döntéshozókkal a dróntechnológia növekvő előnyeit és biztonságát bemutató, folyamatos tájékoztatási, értesítési és oktatási folyamat során.

„A DJI számára Európában mindig is elsődleges fontosságú volt megtalálni az egyensúlyt a dróntechnológiával kapcsolatban a biztonságos használat szabályozásának harmonizációs szükségessége, és annak lehetővé tétele között, hogy ügyfeleink szabadon élvezhessék a növekvő potenciáljából fakadó előnyöket,” mondja Christian Struwe, Közpolitikai igazgató, EMEA.



A DJI, mint piacvezető, és az EASA közti kooperatív hozzáállás közvetlen eredménye az, hogy ma DJI drónokat használó üzemeltetők 2021 januárjától továbbra is repülhetnek, mivel a termékek már most megfelelnek az új európai drónszabályozásnak.



Hasonlóképpen, ezen európai döntéshozókkal folytatott folyamatos párbeszédből kifolyólag a DJI egy dedikált K+F csapat segítségével elkötelezte magát, hogy foglalkozzon minden, az új szabályok bevezetéséből fakadó bizonytalansággal és ügyfélkérdéssel.

Speciális Műveletek Kockázatelemzése (SORA) folyamatának ésszerűsítése

Nem ok nélküli, hogy minden nagyvállalati drónüzemeltető aggódik amiatt a lehetőség miatt, hogy alkalmazkodnia kell az új engedélyezési folyamathoz kritikus műveletek esetén, ilyen lehet például Svédország esete, ahol a szabályozás kevésbé szigorú, mint máshol. Azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az új folyamat nagyobb komplexitást jelent; csak annyit, hogy észszerűsítésre kerül.

Valójában egy hivatalos, harmonizált folyamat hiányában számunkra, a DJI-nál nehezebb volt hivatalos harmonizált megoldásokat nyújtani az ügyfélmegkeresésekre. A SORA folyamatok közös alapra hozása egy régen várt eredmény, mely végre lehetővé teszi a repülési engedélyek és műveleti jóváhagyások megszerzésére irányuló nem homogén folyamatok észszerűsítését hasonló forgatókönyvek esetén, különböző országokban.

Repülés CE osztályazonosító címke nélküli DJI drónokkal

A tisztánlátás erőt ad. A CE jelölések, melyeknek a DJI termékek már ma megfelelnek, és az újonnan megkövetelt CE osztályazonosító címkék, melyek arra az osztályra hivatkoznak, melyben a drónnal Nyílt kategóriában repülni lehet, általános összetévesztése gátolhatja a nagyvállalati ügyfelek szokásos üzemeltetésének folytatásán 2021-ben.

A 2019/947 EU rendelet 22. cikkére hivatkozással az EASA kimondottan foglalkozott ezzel a sajátságos problémával, ahol is világosan megtalálható, hogy létezik egy átmeneti időszak a CE osztályazonosító címkék nélküli drónnal folytatott további repülésekre a Nyílt korlátozott kategóriában.

Továbbá a DJI termékek kipipálnak minden megfelelőségi feltételt, beleértve a vonatkozó és alkalmazandó EU CE irányelveket, azaz esetükben nincs szükség extenzív beavatkozásokra, mint például a termékmódosítások.

A drónszabályok harmonizációjának kézzel fogható előnyei a DJI ügyfelek számára

A kihívás mögött mindig felfedezhető egy lehetőség, és ebben az esetben egy szabványos EU drónszabályozás új lehetőségeket nyit meg a kontinensen átszelő terjeszkedési terveket fontolgató ügyfelek számára.

Az üzleti vállalkozások számára ez nem csak azt jelenti, hogy a DJI drónok 2021. januárjával alkalmasak a repülésre, hanem ami sokkal fontosabb, helyi műveleteiket hasonló forgatókönyvek esetén zökkenőmentesen kiterjeszthetik más országokra is, anélkül, hogy szükség lenne új regisztrációs eljárások, oktatás és többszörös engedélyezés lefolytatására.

Ez különösen igaz, ha a látótávolságon kívüli (BVLOS) rutinrepülések szabvánnyá válnak azokban a hagyományos forgatókönyvekben, ahol korábban ezek csak kivételek voltak. Sőt, mivel a hobbisták és az üzleti üzemeltetők közti különbség az új szabályokon belül eltűnik – ezáltal egyre több üzleti művelet, mint például a szélturbinák ellenőrzése, elvégezhetővé válik engedély nélkül a Nyílt kategóriában.

Egy harmonizált drónszabályozás bevezetése Európában egy nagy jelentőségű esemény a teljes iparág számára.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK:

Miről is szól a CE jelölés?
A közelgő EU szabályozás megköveteli, hogy a drónok a meglevő CE jelölési követelményeken túl egy eltérő kötelező biztonsági követelményeken alapuló, új CE osztályazonosító jelölést szerezzenek. A DJI aktív részvételével kialakítás alatt vannak az új szabályozásnak megfelelő új európai szabványok, de még nem kerültek véglegesítésre.

Az új EU szabályozás három kategóriát különböztet meg: alacsony kockázatú (NYÍLT KATEGÓRIA), megnövelt kockázatú (SPECIÁLIS KATEGÓRIA) és magas kockázatú (ENGEDÉLYKÖTELES KATEGÓRIA). A DJI felhasználói termékek elsődlegesen a NYÍLT KATEGÓRIÁBAN (alacsony kockázatú repülések) használatosak, melyben a vonatkozó C0-C4 osztályok egyikének CE osztályazonosító jelölése kötelező.

Mindegyik, CE osztálycímke nélküli termék az új EU szabályozással összhangban tovább használható a korlátozott nyílt kategóriában. Ezzel a sajátságos problémával kimondottan foglalkozott az EASA, mely esetben egyértelmű, hogy létezik egy átmeneti időszak a CE osztályazonosító címke nélküli drónokkal való repülésre az ún. „korlátozott” Nyílt kategóriában (https://www.easa.europa.eu/faq/116508). Arra bátorítjuk a felhasználókat, hogy vizsgálják meg, mely kategóriába tartozik a drónjuk és a tervezett repülés, és tartsák be a hozzá tartozó szabályokat és szabályozásokat.

Mikor lépnek hatályba az új CE jelölés szabályai?
2020. december 31-én.

Mi történik 2020. december 31. után, ha nem rendelkezel CE osztályazonosító címkével?
Bármely CE jelölés nélküli termék tovább használható a NYÍLT KATEGÓRIÁBAN 2020. december 31. után, azonban bizonyos üzemeltetői korlátozásokkal (a részletekkel kapcsolatban ld. a lenti táblázatot). Az átmeneti időszak után is használhatók a NYÍLT KATEGÓRIÁBAN (2022 után, de csak a legtöbb korlátozással rendelkező A3 kategóriában).

Az EASA GYIK-ben: https://www.easa.europa.eu/faq/116508 további információk találhatók azzal kapcsolatban, hogyan képesek CE osztályazonosító címke nélküli drónok tovább repülni a Nyílt korlátozott kategóriában.

Hogyan fogja a DJI alkalmazni ezt az új szabályozói keretrendszert meglevő és új termékeire?
Ezek a szabványok még nincsenek készen, de kialakításuk a DJI aktív részvételével történik. Amint ezek a szabványok elkészülnek, azon leszünk, hogy megfelelő módon biztosítsuk a vonatkozó termékek megfelelőségét.

Honnan fogja a DJI tudni, hogy a termékei megfelelnek-e az új szabályozói keretrendszernek?
Ez előzetes vizsgálatokkal kapcsolatban, hogy mit kell tenni a részünkről, a TÜV Rheinland-dal dolgozunk együtt, mely egy műszaki vizsgálati szövetség, terméktanúsítási szolgáltatásokat nyújtva különböző ipari alkalmazásokhoz.

A végleges CE jelöléshez még nem lettek megerősítve ún. „bejelentett szervezetként”, és még döntenünk kell róla, mely bejelentett szervezetet használjuk.

Megkaphatják az aktuális drónok visszamenőleg a CE osztályazonosító címkéket?
Bár a piacon található aktuális drónokat nem lehet egyszerűen visszamenőlegesen jelöléssel ellátni, lefolytatható velük kapcsolatban egy eljárás, mely megvizsgálja, hogy megfelelnek-e az új követelményeknek, és jogilag egy „új” termékké alakítja át őket. Vizsgáljuk ennek a lehetőségét a meglevő termékekre. Minden DJI drón bizonyos korlátozásokkal használható a „korlátozott” Nyílt kategóriában 2020. december 31-ig, és azon túl is.

Az EASA GYIK-ben: https://www.easa.europa.eu/faq/116508 további információk találhatók azzal kapcsolatban, hogyan képesek CE osztályazonosító címke nélküli drónok tovább repülni a Nyílt korlátozott kategóriában.

A DJI jelenleg együttműködik az iparági testületekkel, szabályozókkal és hatóságokkal, hogy segítse a CE jelölés alapját képező új európai szabványok és ezen a szabályozáshoz kapcsolódó megfelelőségi eljárás kialakítását.

Honnan tudom, hogy a drónom visszamenőlegesen megkaphatja a CE osztályazonosító címkét?
Amint a szabályozó hatóságok megerősítették a szabványokat, és a bejelentett szervezetek rendelkezésre állnak, közzéteszünk a weboldalunkon egy listát, mely megmutatja, mely termékekre fog vonatkozni a visszamenőleges CE osztályazonosító címkézés.

Hogyan kaphatok visszamenőlegesen CE címkét a drónom számára?
A megerősített termékek kapcsán ehhez egy hardver és/vagy firmware frissítésre (még eldöntendő!) lesz szükség, melyet a DJI-nak vagy egyes hivatalos kereskedőknek kell majd elvégezniük. Az ügyfelek elvégezhetik ezt a frissítést maguk is, de a gyártónak létre kell hoznia egy ellenőrzött folyamatot egy bejelentett szervezet általi vizsgálattal együtt (még eldöntendő!).

Használhatom továbbra is a drónomat, ha nem kaphat visszamenőlegesen egy CE osztályazonosító címkét?
Van egy tervezett átmeneti időszak. Bármely CE osztályazonosító címke nélküli termék továbbra is használható 2022. december 31-ig, de bizonyos üzemeltetői korlátozásokkal (a részleteket ld. a lenti táblázatban). Tovább használhatók az átmeneti időszak után is (2022 után, de csak a legtöbb korlátozással rendelkező A3 kategóriában).

Az EASA GYIK-ben: https://www.easa.europa.eu/faq/116508 további információk találhatók azzal kapcsolatban, hogyan képesek CE osztályazonosító címke nélküli drónok tovább repülni a Nyílt korlátozott kategóriában.

Rendelkeznie kell a drónomnak egy CE osztályazonosító címkével kereskedelmi tevékenység végzéséhez?
Az új EU szabályozás nem különbözteti meg a privát és kereskedelmi drónhasználatot a nyílt kategóriában. A CE osztályazonosító címkék nélküli drónok tovább használhatók kereskedelmi tevékenység végzésére 2022. december 31-ig, de bizonyos üzemeltetői korlátozásokkal (a részleteket ld. a lenti táblázatban). Tovább használhatók az átmeneti időszak után is (2022 után, de csak a legtöbb korlátozással rendelkező A3 kategóriában).

Az EASA GYIK-ben: https://www.easa.europa.eu/faq/116508 további információk találhatók azzal kapcsolatban, hogyan képesek CE osztályazonosító címke nélküli drónok tovább repülni a Nyílt korlátozott kategóriában.

Honnan tudom, hogy a raktárkészletemen levő drónok megkaphatják majd visszamenőlegesen a CE osztályazonosító címkét?
Amint a szabályozó hatóságok megerősítették a szabványokat, és a bejelentett szervezetek rendelkezésre állnak, közzéteszünk a weboldalunkon egy listát, mely megmutatja, mely termékekre fog vonatkozni a visszamenőleges CE osztályazonosító címkézés.

Hogyan kapok visszamenőlegesen egy CE osztályazonosító címkét a raktárkészletemen levő drónokra?
A megerősített termékek kapcsán ehhez egy hardver és/vagy firmware frissítésre (még eldöntendő!) lesz szükség, melyet a DJI-nak vagy egyes hivatalos kereskedőknek kell majd elvégezniük. Az ügyfelek elvégezhetik ezt a frissítést maguk is, de a gyártónak létre kell hoznia egy ellenőrzött folyamatot egy bejelentett szervezet általi vizsgálattal együtt (még eldöntendő!). Időben tájékoztatni fogunk téged arról, hogyan fog ez a folyamat működni a gyakorlatban.

Nem fogok tudni értékesíteni egyetlen olyan, raktárkészletemen levő drónt sem, mely nem rendelkezik CE osztályazonosító címkékkel?
A piacon található minden DJI drón már most megfelel a meglevő EU CE jelölési irányelveknek, ezért általánosságban az új EU szabályozás alapján eladhatók az EU piacon 2022. december 31. után is. A felhasználói drónok esetén, melyekre vonatkoznak az új osztályazonosító címkék, van egy tervezett átmeneti időszak. A CE osztályazonosító címke nélküli DJI felhasználói drónok továbbra is értékesíthetők az EU piac felhasználói piacán 2022. december 31-ig, de bizonyos üzemeltetői korlátozásokkal (a részleteket ld. a lenti táblázatban). Azonban ezek nem jelentősek, és nem kell, hogy megakadályozza az ügyfeleket ezen termékek megvásárlásában.

Az EASA GYIK-ben: https://www.easa.europa.eu/faq/116508 további információk találhatók azzal kapcsolatban, hogyan képesek CE osztályazonosító címke nélküli drónok tovább repülni a Nyílt korlátozott kategóriában.

 

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

    Köszönjük a feliratkozást!

    Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

    Shop the look

    Válassz a lehetőségek közül!

    DJIARS
    Nehogy lemaradj a legújabb akciónkról.
    Változat szerkesztése
    Sikeres beküldés
    Összehasonlítás:
    Termék SKULeírás Kollekció Elérhetőség Termék típus Egyéb részletek
    Általános Szerződési Feltételek
    What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
    this is just a warning
    Bejelentkezés
    Kosár
    0 elem