Ugrás a tartalomra

Magyarország Hivatalos DJI Drón Forgalmazója

Kosár
0 elem

Nyelv

A drónozás szabályai

01 January 2022 Adrienn Kerekes 0 hozzászólás

Hogyan és milyen feltételek mellet reptetheted legálisan a drónodat, regisztráció, tanúsítványok.

Az alábbiakban a szabályos és biztonságos drónhasználattal, annak feltételeinek ismertetésével szeretnénk segítséget nyújtani az első lépésék megtételéhez onnantól kezdve, hogy birtokodba került az első drón. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket és tudnivalókat, hogy Neked már ne kelljen beleásnod magad a szabályozásba. (A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos alapfogalmakat és alapszabályokat a BIZOTTSÁG (EU) 2019/947. rendelete a pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról és a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza.)

A jelenleg érvényben lévő szabályozás három kategóriát különböztet meg: nyílt, speciális és engedélyköteles kategória. A legtöbb pilóta nélküli légijármű (UA - Unmanned Aircraft) felhasználó ebbe a kategóriába fog tartozni, így az erre vonatkozó szabályokat ismertetjük ebben a cikkben.

Nyílt kategória
A "nyílt" kategória három alkategóriára oszlik: A1, A2, A3. Az alábbiak vonatkoznak ránk:
- az UA maximális felszállótömegének (MTOM) 25 kg alattinak kell lennie,
- A2 alkategóriában lehet emberektől meghatározott biztonságos távolságra reptetni a drónt,
- nem reptethetjük a drónt embertömegek fölé,
- maximum 120 méterre távolodhatunk el a földfelszín legközelebbi pontjától (kivéve akadály átrepülés esetében a jogszabályban meghatározott indokkal),
- a távpilótának a művelet teljes ideje alatt látnia kell a pilóta nélküli légi járművet (kivéve követési mód, és/vagy pilóta nélküli légijármű megfigyelő személy alkalmazása estében),
- nem szállíthat veszélyes árut és nem szórhat le semmilyen anyagot.

A távpilóta felelőssége
A szabályrendszer ismerete, azok betartása a biztonságos művelet érdekében. Ismeri a pilóta nélküli légijármű rendszert (UAS-t), a szükséges tanúsításokkal rendelkezik. Képes a drónt vezetni, megfelelő készségekkel rendelkezik.

Emberek közelében tanúsítás nélkül nem repül, látótávolságon belül tartja a drónt, nem szállít veszélyes anyagot.

Nagyon fontos törekednünk a külső személyek, saját magunk, a légi közlekedésben résztevők, az infrastruktúra és a környezet biztonságára, ezért a lehető legkörültekintőbben repüljünk. A távpilóta kezében van az irányítás, ezáltal a felelősség is.

A ránk vonatkozó szabályok meghatározásához fontos azonosítani, hogy felhasználóként tevékenységünk melyik alkategóriába tartozik, illetve milyen típusú képzésben kell részt vennünk.



2023. december 31-ig átmeneti időszak van érvényben. A jelenleg forgalomban lévő drónok még nem rendelkeznek osztálybesorolással, így az alábbi táblázatnak megfelelően kerülnek A1, A2, A3 kategóriába:



A táblázat nem említi, de létezik egy úgynevezett ’játék’ kategória. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a pilóta nélküli légijárművek, melyek maximális felszálló tömege 120 gramm alatt van, adatrögzítővel fel nem szerelt és maximum 100 méterre képes eltávolodni. Itt nincs szükség a drón és az üzembentartó nyilvántartásba vételére, nem kell vizsgáznod és eseti légteret sem kell igényelned.

Abban az esetben, ha fent említett ’játék’ kategória feltételeknek nem felel meg a drónod, kötelező a regisztráció.

Ahogy megtörtént a drónod alkategória szerinti beazonosítása a következő lépéseket kell megtenned a szabályos drónozás érdekében:

1. Drón nyilvántartásba vétel (magánszemély vagy jogi személy) – első lépés, a biztosító kéri az itt kapott azonosító számot
- UAS nyilvántartásba vétele természetes személy esetén
- UAS nyilvántartásba vétele jogi személy esetén

A nyomtatványok benyújtására postai úton, illetve e-papíron (ügyfélkapun keresztül) van lehetőségünk. Postai úton az alábbi címre kell küldenünk:

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály
1440 Budapest, Pf. 1.

Ügyfélkapun keresztül történő benyújtás esetén a következő lépéseket kell követnünk:
- Bejelentkezés
- Témacsoport kiválasztása: „Légiközlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárások”
- Ügytípus kiválasztása: „Pilóta nélküli légjármű vezetésére jogosító engedélyek kiadása”
- Az űrlap egyéb rovatainak kitöltése
Drón vagy üzembentartó nyilvántartásba vétele: 2.000, Ft.
Változásbejelentés a dróntulajdonos adataiban, az üzembentartói nyilvántartás adataiban: 2.000, Ft.
Törlés a nyilvántartásból: 1.000, Ft.
Igazolás kiállítása a nyilvántartásba vételről: 4.090, Ft.

Fizetési lehetőségek: banki átutalással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által vezetett 10032000 00290713 38100004 számú számlaszámra, a közleménybe feltüntetve az Ügyfél nevét, valamint „UAS 591 RE”
Személyes megjelenéssel, készpénzzel az ügyfélszolgálaton (2220 Vecsés, Lincoln út 1. Quadrum Irodaház, ügyfélfogadási időpontok: Hétfő - Csütörtök 9-15 óra; péntek 9-12 óra)

2. Felelősségbiztosítás megkötése*
Biztosítók, akiknél ajánlatot lehet kérni:
- Groupama Biztosító (Drónpilóták Országos Egyesületének a partnere)
- UNIQUA
- Allianz (csak üzleti)
- Generali Magyarország (Generali MyDrone)
A 250 gramm felszálló súlyt el nem érő drónokra nem kötelező, de javasolt a biztosítás megkötése

3. Üzembentartó nyilvántartásba vétele
- UAS üzembentartó nyilvántartás vétele természetes személy esetén
- UAS üzembentartó nyilvántartás vétele jogi személy esetén
erre a nyomtatványra kell ráírni a felelősségbiztosítás kötvényszámát, ez azt jelenti, hogy amikor ezt a nyomtatványt benyújtjuk, már kell legyen egy kötvényszámunk.

4. Képzés, vizsga (A1/A2/A3)
A1/A3 témakörökkel, illetve A2 felkészítéssel kapcsolatban a Mydroneschool nyújt támogatást, melyhez az alábbi linkek lesznek segítségedre:
- Ingyenes konzultáció
- A1/A3 vizsgára felkészítő konzultáció
- A2 kiegészítő vizsgára felkészítő képzés

Hatósági vizsgára való jelentkezés: KTI Nonprofit Kft.

A1/A3 vizsgadíj: 4.600,-Ft, (KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. 11711003 21467231). A képzés díjmentes.

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szervezi és folytatja le a vizsgákat. Kompetenciatanúsítványt állítanak ki. Elérhető és letölthető a vizsgaszabályzat. Közzétették a vizsgahelyszínek listáját.

5. Kötelező mobilalkalmazások
Két alkalmazás szükséges a regisztrációhoz:
- GoodID: itt történik az azonosítás. Ide kell feltölteni pl. a személyazonosító igazolvány mindkét oldalát. A GoodID oldala.
- MyDroneSpace: Mindig használni kell az alkalmazást, akkor is, ha van eseti légtérengedélyed lakott területen belül is! Minden alkalommal a felszállás előtt az alkalmazáson belül ki kell választanod: a műveleti kategóriát, a repülés célját, az érintett területet, a repülési magasságot, a repülés időtartamát, valamint a repülés kezdetét. Ne aggódj, mindez nagyon hamar elvégezhető a felhasználóbarát felületnek köszönhetően.
Az adatok megadását követően meg kell várnod a HungaroContol jóváhagyását a repüléshez. Szabályosan csak a jóváhagyás után szállhatunk csak fel.
Ez az applikáció abban is segítségedre lesz, hogy az aktuális légtérinformációkról és korlátozásokról tájékozódj. További részletek és hasznos tanácsok a MydroneSpace Honlapján is olvashatsz.



*Nem kötelező az alkalmazás használata, ha zárt térben végzünk műveletet és ezt az ingatlan tulajdonosa / használója engedélyezte.

6. Eseti légtér igénylése
Lakott terület esetén mindig kötelező az igénylése.

Hol érhető el az űrlap?
A Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya oldalán

- Általános eseti légtér igénylés (dokumentum neve: HMEIR_HMALF_02)
- Egyszerűsített eseti légtér igénylés (dokumentum neve: HMEIR_HMALF_03)
Fontos! UAS művelet rendeltetése állami szerv feladatának végrehajtása érdekében végzett művelet esetén igényelhető
- Hiánypótlás eseti légtér igényléshez (dokumentum neve: HMEIR_HMALF_04
- Eseti légtér igénylés visszavonása HMEIR_HMALF_05
- ÁNYK keretkitöltő program használatával lehetséges benyújtani a kérelmet. Kapcsolódó linkek: ÁNYK nyomtatványkitöltő program telepítése. (Ezen keresztül tudjuk benyújtani az eseti légtér igénylést). Az ÁNYK program telepítéséhez a Java keretalkalmazás elérhet ő itt.
- 7 napra lehet kérelmezni az eseti légteret
- Lehetőség szerint ügyfélkapun keresztül
- A hatóság eljárása illetékmentes, igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni. Egyéb díjak, plusz költségek felmerülhetnek, így például a légiközlekedési hatóság szakhatósági eljárásáért fizetendő igazgatási szolgáltatási díja. 9000 Ft
- Az eseti légtér kijelölése iránti kérelmet, a mellékleteit és az eseti légtér illeték megfizetésének igazolását a katonai légügyi hivatalnak, vagyis a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály (HM ÁLF) részére legalább 30 nappal a tervezett igénybevétel előtt kell megküldeni. Ha indokolatlanul korán nyújtjuk be a kérelmet, visszautasíthatják.
- Az igazgatási szolgáltatási díj mértéke: 9.000 Ft.
- A díjat az eseti légtér kijelölésére irányuló eljárás megindítását megelőzően kell az
Innovációs és Technológiai Minisztérium Magyar Államkincstár MÁK 10032000-00290713-38100004 számú számlájára igazoltan befizetni. A befizetés során a közleményben fel kell tüntetni a kérelmező nevét, valamint, hogy szakhatósági
eljárás.
- A szakhatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának megfizetését igazoló dokumentumot a Honvédelmi Minisztérium felé benyújtandó kérelemhez csatolni kell, szakhatósági eljárás lefolytatására az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése hiányában nem kerülhet sor.

Az oldalon közzétett árak 2022.03.01. napján érvényben lévő árak alapján kerültek feltüntetésre.

Milyen változások várhatóak?
2024. január 1-et követően a jelenleg használatban lévő, osztálybesorolás nélküli légijárművek csak A1 és A3 alkategóriában repülhetnek majd A2-ben már nem.
A1 alkategóriában osztálybesorolás nélküli UA csak akkor végezhet műveletet, ha maximális felszállótömege 250 grammnál kisebb. A 250 grammos vagy annál nehezebb (de 25kg-nál könnyebb) UA-k átszorulnak az A3 alkategóriába.
2024. január 1-et követően ahhoz, hogy meghatározd a drónod melyik (A1, A2, A3) alkategóriába tartozik, tudnod kell milyen osztály besorolású C0, C1, C2, vagy C4.

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

    Köszönjük a feliratkozást!

    Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

    Shop the look

    Válassz a lehetőségek közül!

    DJIARS
    Nehogy lemaradj a legújabb akciónkról.
    Változat szerkesztése
    Sikeres beküldés
    Összehasonlítás:
    Termék SKULeírás Kollekció Elérhetőség Termék típus Egyéb részletek
    Általános Szerződési Feltételek
    What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
    this is just a warning
    Bejelentkezés
    Kosár
    0 elem