Ugrás a tartalomra

Magyarország Hivatalos DJI Drón Forgalmazója

Kosár
0 elem

Nyelv

Hogyan repülj biztonságosan víz felett

14 June 2019 Adrienn Kerekes 0 hozzászólás

A legtöbb drónpilóta számára a nyílt víz feletti repülés ijesztő lehet. A vízi környezet potenciális veszélyeket rejthet magában, mint pl. hajókat, hullámokat, erős szelet vagy akár madarakat is.

Annak ellenére, hogy a DJI nem támogatja a víz felett repülést, a hivatásos légifotósoknak és légi videófelvétel készítőknek időnként pont ilyen helyszíneken kell repülniük. Éppen ezért foglaltuk össze ebben a cikkben a víz felett repülés megkezdése előtti és alatti teendőkre vonatkozó hasznos tanácsokat, melyek elősegítik, hogy a víz feletti repülés mindig biztonságos legyen.

*Kezdő pilóták soha ne repüljenek víz felett!

A Vizuális Pozícionáló Rendszer (VPS) kikapcsolása

Minden DJI drón alapfelszereléséhez a tartozik VPS, a technológia, ami feltérképezi azt a felszínt, amely felett a drón repül, és ezzel segíti a drón pozícionálását. Víz felett repülve azonban a vízfelszínről visszaverődő fény zavart okozhat e rendszerben. Emiatt ajánlatos legalább 2 méterrel a vízfelszín felett repülni. Amennyiben ennél alacsonyabban kell repülnöd, azt tanácsoljuk, hogy a drón stabilitásának megőrzése érdekében kapcsold ki a VPS-t. Az alábbi GIF mutatja hogyan kell a rendszert kikapcsolni:

Tervezd meg a felvételt

Víz felett repülni mindig kockázatos, azonban a körültekintő tervezés segít minimalizálni a veszélyeket. Az éles felvétel előtt tanácsoljuk, hogy határozd meg a felvétel pontos helyszínét, képzeletben vizualizáld milyen felvételt szeretnél elérni, milyen kamera szögeket fogsz használni. Ehhez készíthetsz néhány tesztfelvételt, a mozgásokat pedig gyakorolhatod a szárazföld felett. A tervezett felkészülés biztosítja, hogy az éles felvétel problémamentes legyen.

A Maximális repüléstávolság funkció aktiválása

Annak ellenére, hogy csábító lehet nagy távolságokat repülni víz felett, azt javasoljuk, hogy drónodat mindig látótávolságon belül reptesd. Amennyiben olyan felvételt tervezel, ami nagy távolságokra repülést igényel, a DJI GO 4 alkalmazásban feltétlenül állítsd be a maximális repüléstávolságot. Ezt a funkciót úgy tudod aktiválni, hogy bemész a “main controller” (fő irányító) beállításba és kiválasztod az “Enable Max Distance” (maximális távolság aktiválás) funkciót. Állítsd be az új maximális távolságot, azonban ne feledd, hogy ez a távolság mindenképp a távirányítód hatókörén belül legyen!

Gyakorlat

Egyértelmű a magyarázata annak, hogy miért ajánljuk a felszállás, repülés, leszállás begyakorlását a szárazföld felett még mielőtt a víz feletti repülésre vállalkoznál. Ezen manőverek sikeres elsajátításával magabiztosabban tudod irányítani drónodat, és bármilyen terület felett biztonságosabban tudsz repülni.

Víz feletti repülésnél a felszállás általában szárazföldről, vagy hajóról szokott történni.
A felszállás ugyanúgy zajlik, mint a szokványos, szárazföld feletti repülés esetén. Javasoljuk viszont, hogy a hajóról történő felszállást csak álló hajóról végezd, mert így stabilabb és biztonságosabb. Mozgásban lévő hajóról is fel lehet szállni, ha a hajó lassan halad, ez a változat azonban egyáltalán nem javasolt.

Manuálisan frissítsd a „Home Point” beállítást

Szárazföld feletti repülésnél az Otthon Lokáció (Home Point) általában a drón felszállásának a helye. Ideális körülmények esetén a drón, az iránytűjét és a GPS rendszerét használva, automatikusan rögzíti a “Home Point”-ot, ami a DJI GO 4 alkalmazásban meg is tekinthető.

Hajóról nem ajánlott az eredeti “Home Point” funkció használata, mert a hajó sodródhat, mozoghat a repülés ideje alatt. Emiatt tanácsos a “Home Point”-ot a kontroller mindenkori helyzetéhez igazítani. Ezt kétféleképpen lehet megtenni a DJI GO 4 alkalmazással. Egyik módszer: a főoldalon lapozz balra és kattints a “Home Point: Me” feliratra. A másik módszer: a jobb felső sarokban a három pont megnyomásával nyisd meg az általános beállítást (general settings), menj a “Main Controller Settings” beállításra, és nyomd meg a “Home Point: Me” gombot és győződj meg arról, hogy ezzel egyidejűleg a dinamikus “Home Point” funkció is bekapcsolásra került.

Kerüld el az akadályokat

Számos akadály veszélyeztetheti víz feletti repülésedet. Nézzünk meg néhányat azok közül, amelyekre a legjobban kell ügyelned:

Objektumok, melyek megzavarhatják a drón iránytűjét vagy GPS jelét.

Az erős iránytű és GPS jel elengedhetetlen a drón működtetéséhez. Mindenképpen kerülj el minden olyan objektumot és építményt, ami esetleg megzavarhatja drónodat. Ilyen nagy méretű objektumok lehetnek például a világítótornyok, a konténerszállító hajók, illetve bármilyen más olyan eszköz, ami antennákat, mágneseket, vagy nagy erősségű antennákat alkalmaz.

Tereptárgyak

Víz közeli területeken repülve mindenképp kerüld el a fákat, a sziklákat és minden egyéb természeti formációt a közelben. Akár hiszed, akár nem, a madarakra szintén nagyon ügyelni kell, mert különösen a sirályokról tudjuk, hogy agresszívan viselkednek a drónokkal szemben.

Hullámok

A hullámok veszélyesek lehetnek ha túl közel repülsz a vízfelszínhez, mert gyors manőverek közepette akár a drón elvesztése is bekövetkezhet. Mindenképp maradj kellő távolságban a vízfelszíntől, és ne tedd ki drónodat ennek a veszélynek.

Hajók

Bármilyen méretű hajó potenciálisan veszélyes lehet a drónra nézve - semmilyen hajóhoz ne repülj túl közel! A repülésbiztonságot azzal tudod tovább növelni, hogy hajó (főleg óceánjáró, vagy konténerszállító hajó esetében) közeli repülés alkalmával a drón hazatérő magasságát a hajónál legalább 30 méterrel magasabbra állítod.

Mindig nagyon figyelmesen repülj a víz felett. Amennyiben bármilyen veszélyt észlelsz, tartsd a drónodat a szárazföld felett és halaszd el a repülést addig, amikor már biztonságban repülhetsz.


Alkalmazd az Intelligens Repülés – Útvonalrögzítés beállítást

Az intelligens repülés beállítások (Intelligent Flight Mode) lehetővé teszik számodra a professzionális szintű légifelvétel készítést egyetlen érintéssel. Víz feletti repüléshez az egyik leghasznosabb beállítás az Útvonalrögzítés (Course Lock), mellyel előre beállíthatod repülésed útvonalát. A drón a kijelölt útirányba automatikusan repül, így a pilóta szabadabban koncentrálhat a lenyűgöző felvételek készítésére.

Az erős szél gyorsabban meríti az akkumulátorokat

A drónpilóták jól tudják, hogy az erős szél ronthatja a drón stabilitását. Sőt, az erős szél az akkumulátorokat is gyorsabban merítheti. Sajnos a szelet nem egyszerű elkerülni, minél magasabbra emelkedünk, annál erősebbé válik. Ha már a földön erős szelet észlelsz, biztos lehetsz abban, hogy a magasban még erősebb, ezért megfontolandó ilyenkor a repülés elhalasztása.

Az alábbi oktatóanyag megtanítja a szélsebesség mérését a DJI GO 4 alkalmazással:

Összefoglalva a fentieket: a víz feletti repülés veszélyes, és akár egy másodpercnyi óvatlanság is a drón megrongálódását, illetve elvesztését eredményezheti.

Drónpilótaként mindig figyelj a környezetedre és koncentrálj drónod biztonságos irányítására. A fenti tanácsokat megfogadva sokkal nagyobb esélyed van olyan élvezetes repülésre, amely egyben biztonságos és vízmentes is.

Forrás: DJI Tippek és Trükkök

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

  Köszönjük a feliratkozást!

  Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

  Shop the look

  Válassz a lehetőségek közül!

  DJIARS
  Nehogy lemaradj a legújabb akciónkról.
  Változat szerkesztése
  Sikeres beküldés
  Összehasonlítás:
  Termék SKULeírás Kollekció Elérhetőség Termék típus Egyéb részletek
  Általános Szerződési Feltételek
  What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
  this is just a warning
  Bejelentkezés
  Kosár
  0 elem