Ugrás a tartalomra

Magyarország Hivatalos DJI Drón Forgalmazója

Kosár
0 elem

Nyelv

Drónok hatótávolsága

31 March 2021 0 hozzászólás

Amikor eljön a pillanat, hogy drón vásárlásra szánjuk magunkat, sok paraméter mentén kell meghoznunk a döntést. Az egyik legfontosabb tényező a távvezérlő és a drón közti kommunikáció. Ennek praktikai, mintsem biztonsági okai vannak. Jelenleg kétféle rendszer van kereskedelmi fogalomban a DJI palettáján: ezek a WiFi, illetve OcuSync rendszerek, melyek egyaránt biztonságosan működtethetők, ugyanis a DJI drónok képesek önállóan visszatérni a felszállási pontra jelvesztés esetén.

Ha ez így van, miért ilyen fontos a jelerősség? 
Minél távolabb, minél stabilabb jelátvitellel tudunk repülni, annál több lehetőség nyílik ki előttünk. 



WIFI
A korábbi Phantom szériák, Spark, a Mavic Air első generációja és a Mavic Mini is ezt a kapcsolatot alkalmazza. Kezdetekben a Phantomok csak 2.4 Ghz-es frekvencián működtek, a későbbi modellek az 5.8 Ghz-et is támogatták, de mit is jelent ez a gyakorlatban? 

A 2.4 Ghz-es frekvencia a terjedési tulajdonságainak köszönhetően alkalmasabb a nagyobb hatótávolság eléréséhez, de vannak esetek, amikor mégis hátrányt jelent. A legtöbb háztartási WiFi router is ezt alkalmazza, így városi környezetben nagyobb annak az esélye, hogy ezek a jeladók megzavarják a kommunikációt a drónunkkal. Ezekben az esetekben az 5.8 Ghz-es sávot javaslom használatra, ami ugyan terjedését tekintve hátrányosabb a hatótáv növelésre, de a kisebb környezeti „WiFi zaj” miatt mégis stabilabb kapcsolatot adhat. Ezek ismeretében talán érthető, hogy zajosabb környezetben miért esik drasztikusan a hatótávolságunk a WiFi-s eszközökkel. 

OcuSync
A fent említett nehézségekre kínál megoldást a DJI OcuSync technológiája, amely a WiFi-hez hasonlóan 2.4, 5.8Ghz-es frekvencián, de egy saját fejlesztésű kódolással működik. Kevésbé zavarhatók ezek az egységek más eszközök által, így sokkal stabilabb kapcsolatot biztosítanak városi és lakott területen kívül is.

Elsőként a Mavic Pro-ban mutatkozott be az OcuSync, ami lehetővé tette, hogy az élőképet a megszokott 720p (HD) helyett 1080p (Full HD) felbontásban lássuk a kijelzőnkön. Később a Mavic 2 Pro/Zoom vezette be az OcuSync második generációját, ami akár ezer méteres távolságból is biztosítja a Full HD élőképet. Jelenleg a teljes aktuális kínálat ezzel a rendszerrel van szerelve, így már az alsóbb kategóriák esetén sem kell kompromisszumokat kötnünk a hatótávot illetően. 



USA/EU: tudtad-e?
Eltérő piacok eltérő igényeket és lehetőségeket szülnek. Így fordulhat elő, hogy ugyanaz a drón, amivel itthon a megszokott módon repülünk a lehetőségek országában nagyobb távolságot képes teljesíteni. Erre egyszerű a magyarázat, az adott régió szabályozásainak megfelelően a lehető legnagyobb hatótávot biztosítja számunkra az eszköz. Ennek okán találkozhatunk eltérő adatokkal attól függően, hogy európai vagy amerikai forgalmazó termékleírását olvassuk.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? 
Végeztünk néhány tesztet, ahol kifejezetten előnytelen szituációkba próbáltuk helyezni a gépeket a tisztánlátás érdekében. Az OcuSync 2.0 minden szituációban egyértelműen demonstrálta előnyét a WiFi-vel szemben, ez városi közegben a leglátványosabb. A DJI ARS Budapest parkolójából kezdtük meg a repülést, ahol a DunaTower, egyéb irodaházak, magas feszültségű trafóházak és az Árpád-híd közelsége meg is tették a hatásukat. Az első generációs Mavic Mini 60 és 100 méter közt vesztette el a kapcsolatot minden alkalommal, míg a Mini 2 gond nélkül hozta a 700-900 méteres repülési távot. 

Ugyanezt a tesztet elvégeztük ideális körülmények közt is, lakott területen kívül. Itt is látható a különbség, de kevésbé eltérő eredményeket kaptunk. A WiFi-s Mini teljesítette az ígért kétezer méteres hatótávot, amíg a Mini 2 kicsivel több, mint ötezer méter után kívánt hazatérni.



Megjelenésekor a professzionális réteg is csodálkozva figyelte az OcuSync 2.0 teljesítményét. Annak köszönhetően, hogy a beugró kategóriában is elérhető lett, már nem kell a Pro gépeket megvásárolnunk ha szeretnék ezt a stabilitást élvezni, de nincs szükségük a csúcskategória videós/fotós teljesítményére. Kíváncsian várjuk hova vezetnek a további fejlesztések és mik lesznek a következő fokozatok. 

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

    Köszönjük a feliratkozást!

    Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

    Shop the look

    Válassz a lehetőségek közül!

    DJIARS
    Nehogy lemaradj a legújabb akciónkról.
    Változat szerkesztése
    Sikeres beküldés
    Összehasonlítás:
    Termék SKULeírás Kollekció Elérhetőség Termék típus Egyéb részletek
    Általános Szerződési Feltételek
    What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
    this is just a warning
    Bejelentkezés
    Kosár
    0 elem