MicaSense RedEdge-MX Kit + DJI Skyport

Keresse kollégánkat

Micasense multispektrális kameraszenzor DJI Skyporttal

A drónok szerepe a mezőgazdaságban


Napjainkban a drónok forró témának számítanak, és sokoldalúságukra egyre többen eszmélnek rá. Jellemzően úgy tekintenek rájuk, mint a területmegfigyelés, őrzés-védés, kár- és állapotfelmérés kiváló eszközei. Mind több gazdálkodó gondolkozik el rajta, hogy beruház egy drónba, de jellemzően csak kevesen tudják, hogy mit is várhatnak el egy ilyen repülő eszköztől.

Vannak azonban, akik már értesültek róla, hogy növényegészségügyi, hidratáltsági felmérések készíthetők egyes drónokkal, és vannak már vállalkozók is, akik elsődleges tevékenységként kínálják ezeket a szolgáltatásokat. A drónok esetében is elmondható, mint a precíziós gazdálkodásról általában, hogy a kulcs a megfelelő monitoring, és a rendszerben gondolkodás képessége.


A drónokkal végezhető felmérések kulcseleme a növényekről visszaverődő fény, mégpedig a látható és a nem látható tartományban. Ennek oka, hogy az egészséges és a stresszes növényzet más hullámhosszon veri vissza a fényt mindkét tartományban.


 
1.


Növényekről visszaérkező fény hullámhossz egészséges és stresszes vegetáció esetén

Ma a legtöbb szolgáltató az NDVI index alapján igyekszik információkat kinyerni adott területekről. Ennek az indexnek a számítása szoftveresen történik egy NDVI felvétel készítésére átalakított normál RGB kamera képei alapján.


2.


„NDVI kamera” által figyelembe vett értékek a látható és a nem látható tartományban
 


Az NDVI index számítás szépséghibája, hogy csak a látható RED, valamint a nem látható infra tartomány két pontjának különbségéből számol, ráadásul mindkét tartomány esetén széles sávból veszi az adatot. Valamint fontos, ha a növényekből visszaverődő fény alapján szeretnénk információhoz jutni, akkor számolni kell a fényt befolyásoló tényezőkkel: napszak, évszak, időjárási körülmények. Az NDVI erre nem képes. 
Emiatt kijelenthető, hogy az NDVI ugyan hasznos információforrás lehet, ám a precíziós monitoringnak nem lehet eszköze. Erre a feladatra találták ki a drónokra szerelhető keskenysávú multispektrális kamerákat.


 


3.


Keskenysávú multispektrális kamera által figyelembe vett mintavételi sávok a látható és a nem látható tartományban
 


A keskenysávú multispektrális kamera által készített felmérések figyelembe veszik a látható és nem látható fénytartományok határán húzódó „Red-edge” sávot is, melyben a leghatékonyabban kimutatható a növényzet klorofiltartalma. Ezért ezek a kamerák nagyobb érzékenységgel bírnak az érés középső-késői fázisaiban az NDVI-hoz képest, mely csak a fiatal növényzet esetén nyújt viszonylag pontos adatot.


4.


Növényzet érettségének vizsgálata:


Bal oldal: NDVI felvétel, Jobb oldal: keskenysávú multispektrális kamera által készített felvétel 
 


A gyakorlatban ez - esettanulmányok alapján – jelenti azt, hogy kimutathatóvá válnak az egy területen belül eltérő érettségi fázisok, mint a 4. ábrán lévő szőlőterület monitoring esetében Kalifrniában, kimutatható az NDVI számára láthatatlan vadhajtás, pontos képet kaphatunk klorofilózisról, mint az 5. ábrán (szilvaültetvény Kalifornia).


5.


Klorofilózis kimutatása.


NDVI kamera jobbra, keskenysávú multispektrális kamera által készített felvétel balra, klorofilózis pirossal jelölve a területen
 


A drónok valós információkat szolgáltatni képes szenzorokkal a XXI. századi monitoring gyors és precíz eszközei. Megkönnyítik a rendszeres állapotfelmérést akár nagy területeken is. E technikának köszönhetően lehetőség nyílik precíziós beavatkozásra, mint például a károsodott növényzet felzárkóztatására megfelelő nitrogén menedzsmenttel.
Ugyanakkor ki kell emelni, hogy a monitoring az első lépés, melyet még követ a megfelelő szoftveres feldolgozás, a szakember, valamint a precíziós beavatkozás izolált területen. A beavatkozás eszköze lehet a DJI AGRAS MG-1S permeteződrón, mely kifejezetten izolált problémák kezelésére lett kifejlesztve. 
Azaz rendszer, mely rendszerben gondolkozva és azt alkalmazva jutunk el a kívánt eredményig.