Ugrás a tartalomra

Magyarország Hivatalos DJI Drón Forgalmazója

Kosár
0 elem

Nyelv

Kihirdették a drónokra vonatkozó uniós szabályokat

14 June 2019 Adrienn Kerekes 0 hozzászólás

2019 július 1-ével lép életbe az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségének (EASA) a drónok használatára vonatkozó, közös, Uniós rendelete.

Az ügynökség az Európai Unió összes tagállamában alkalmazott, egységesített szabályokkal szeretné megvédeni az Uniós polgárok magánéletét és biztonságát, miközben lehetővé tennék a drónok szabad mozgását és egyenlő versenyfeltételeket biztosítanának az iparág számára a tagállamokban.

„Európa lesz az első régió a világon, amely átfogó szabályokkal rendelkezik majd a drónok biztos, biztonságos és fenntartható működésének érdekében, legyen szó kereskedelmi vagy szabadidős célú tevékenységekről. A közös szabályok fellendítik a beruházásokat, az innovációt és a növekedést ebben az igazán ígéretes ágazatban” – mondta Patrick Ky, az EASA ügyvezető igazgatója.

Az új szabályok magukban foglalják a drónok műszaki és működési követelményeit: egyrészt meghatározzák azokat a képességeket, amelyekkel a drónoknak rendelkezniük kell a biztonságos repüléshez. Például minden új drón egyedileg azonosítható kell majd legyen. Ez lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy szükség esetén nyomon követhessenek egy adott járművet. Az ügynökség ezzel reméli, hogy elejét tudja venni a 2018-as Gatwick és Heathrow repülőtereken történtekhez hasonló incidensek megismétlődésének.

Másrészt a szabályok minden egyes típust felölelnek: azon típusoktól kezdve, melyek nem igényelnek előzetes engedélyezést egészen azokig, amelyek már a gépektől és operátoraiktól egyaránt megkövetelik a tanúsítványokat, amelyet csak egybizonyos képzettségi szint felett lehet megszerezni.

A páneurópai keretrendszer kockázatalapú és arányos megközelítés szerint három kategóriát határoz meg a működtetés terén, amelyekre mind, egyedi szabályok vonatkoznak: a nyitott, a 25 kg-ig terjedő, kis kockázatú járművek; a különleges, ahol a drónok repülése engedélyhez kötött marad, valamint a tanúsítvány köteles, a legmagasabb kockázati kategória, ahova a csomagkézbesítő vagy utasszállító, valamint a nagy tömegek felett repülő drónok és operátoraik tartoznak majd.

A közös szabályozás hatályba lépésével felváltja az egyes EU-tagállamok jelenleg érvényben levő, nemzeti jogszabályait. Ugyanakkor a tagállamok a továbbiakban is meghatározhatnak területükön belül úgynevezett no-fly zónákat – érzékeny kormányzati és ipari létesítmények, nagy csoportban összegyűlt emberek környezetében -, valamint bizonyos feltételek teljesülése mellett az EU-s szabályozásban foglaltakon túl is korlátozhatják a repüléseket környezetvédelmi és közbiztonsági okokból, vagy az Uniós joggal összhangban, a személyes adatok védelme érdekében.

Az egységes szabályozás ugyanakkor azt is jelenti, hogy Európa határain belül a drónokat operátoraik anélkül tudják privát, vagy kereskedelmi céllal üzemeltetni, hogy közben a szabályozásbeli különbségek miatt kellene aggódniuk.

„Miután a drón üzemeltetők megkapták engedélyüket a lakhelyük vagy kereskedelmi tevékenységük szerint illetékes regisztrációs államtól, szabadon mozoghatnak az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy az EU-n belüli utazás során, vagy az európai drónokkal kapcsolatos üzleti tevékenység kialakításakor zökkenőmentesen működtethetik pilóta nélküli légi járműveiket” – írja az EASA egy blogbejegyzésben.

Bár a rendelet a június 11-ei bejelentést követően 20 nappal lép hatályba, jogi alkalmazására csak egy év múlva kerül sor, mellyel az EASA reményei szerint elég időt biztosít a tagállamok, valamint a szolgáltatók számára a felkészülésre és teljes átállásra.

Az Euóriópai Bizottság felhatalmazáson alapuló 2019/945-ös rendeletet itt, míg a 2019/947-es végrehajtási rendeletet itt találod.

Hozzászólás

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.

  Köszönjük a feliratkozást!

  Ez az e-mail cím már regisztrálva van!

  Shop the look

  Válassz a lehetőségek közül!

  DJIARS
  Nehogy lemaradj a legújabb akciónkról.
  Változat szerkesztése
  Sikeres beküldés
  Összehasonlítás:
  Termék SKULeírás Kollekció Elérhetőség Termék típus Egyéb részletek
  Általános Szerződési Feltételek
  What is Lorem Ipsum? Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. Why do we use it? It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).
  this is just a warning
  Bejelentkezés
  Kosár
  0 elem