Mire való a Smart Controller?

A DJI Smart Controller egyike azon kiegészítőknek, amelyekről mindaddig nem gondolod, hogy szükséged van rá, amíg ki nem próbáltad.

Sokáig táblagépeket használtam a drónjaim reptetéséhez. Bár nagyon is élveztem az iPad hatalmas kijelzőjét, a sok kiegészítő mégis keserédessé tette az egész élményt. Mert tényleg csak egy perc az összeszerelés... de igazából nem is az idő volt a probléma. Különböző kábelekkel, rögzítőkkel, az iPad-del, sőt még annak a felfogatásával is külön foglalkoznod kellett, és akkor még az eszközök eltérő üzemidejéről még nem is beszéltem.

Első alkalommal egy Phantom 4 Pro+ reptetésénél kóstoltam bele, milyen is egy beépített kijelző használata. Meg kell mondjam, hogy a szállítástól elkezdve az indításon át a repülésig, az egész sokkal kellemesebb élmény volt a számomra.

Kicsomagolás

A DJI Smart Controller kicsomagolása végtelenül egyszerű. A dobozban mindössze a távirányító, extra irányító karok, egy gyorstöltésre képes adapter, egy USB-C kábel és egy segédlet kapott helyet. A „hogyan állítsam össze” lépések pedig mind megtalálhatóak a DJI weboldalán.

Tulajdonságok

Számomra a hatékonyság az első és legfontosabb szempont. ÓRIÁSI előny, hogy a távirányítót és a drónt előkapva, bárhol, másodperceken belül már tudok is repülni. Hogy nem kell rögzítőkkel és kábelekkel szerencsétlenkedni nagyban leegyszerűsíti a reptetés folyamatát.

1000 Nit fényereje révén még tűző napon is jól használható a DJI Smart Controller.

Bár imádok a nagy iPad-del repülni, az új távirányító nyújtotta élmény ezt bőven túlszárnyalja. A kontroller beépített kijelzője 1000 Nit fényerejű, amely hasonló az 5,5 inches Crystal Sky monitoréhoz. Ez a fényerő pedig lehetővé teszi, hogy akár erős, nappali fényben is tudjak monitor árnyékoló nélkül repülni.

A DJI Smart Controller-re extrém körülmények között is számíthatsz!

Egy másik, gyakran elfeledett, hasznos tulajdonsága a Smart Controller-nek, hogy extrém hőmérsékleti viszonyok között is lehet használni. Több olyan repülésem is volt, amit azért kellett félbehagynom, mert a táblagépem vagy az óriási hőség miatt, vagy az extrém hidegben egyszerűen kikapcsolt. Az, hogy ez a távirányító igazoltan képes -20°C és +40°C között működni olyan előnyös tulajdonság, amire jobban fel kellene hívni a figyelmet.

A 2,5 órás üzemidő egy további előny a gyári távirányítókhoz képest. A drónhoz mellékelt irányító használatakor nem csak annak akkumulátora merült gyorsan, de emellett még a mobiltelefonod akkumulátora is merült. Az új Smart Controller minden egyben kialakítása nagyban egyszerűsíti a dolgokat és csökkenti a lehetséges problémák forrásait.

Méret

Méret tekintetében a Smart Controller akkora, mint a hagyományos távirányító a mobiltelefonnal összeszerelve. Úgy gondoltam, hogy nagyobb lesz a helyigénye, de mint kiderült simán belefér a már meglévő tokba és a méretkülönbség sem számottevő.

A Smart Controller-en az irányító karok elhelyezése egy kicsit szélesebb, ez azonban jobban passzol a vaskosabb markolatokhoz. A DJI megtartotta az irányítókarok alatt elhelyezett kijelző kialakítást, ezért aki a hagyományos irányítókhoz van szokva, annak a Smart Controller-rel való repülés ismerős élményt jelent majd.

Kompatibilitás

Mivel a DJI Smart Controller a legújabb OcuSync 2.0 adatkapcsolati protokollt használja, ezért jelenleg csak a Mavic 2 sorozatú drónokkal kompatibilis (Pro, Zoom, and Enterprise).

Sajnos a régebbi Mavic, Air és Spark sorozatokkal nem lehet használni, ami valóban kár. De, mint tudjuk, ezen típusú korlátok mindig az új technológiák és fejlesztések velejárói. A jövőre tekintve azonban pozitívum, hogy a DJI leszögezte, a Smart Controller minden új drónnal kompatibilis lesz – gondolom mindaddig, amíg nem fejlesztenek ki a jelenleginél egy még hatékonyabb adatátviteli protokollt.

A „GoShare” és az aplikációk

A Smart Controller tele van olyan kis extrákkal, amelyek tovább növelik a felhasználói élményt. A tetején például helyett kapott egy microSD kártyahely, amivel vagy tovább bővíthető az irányító tárkapacitása, vagy helyszíni biztonsági mentésre, de még akár adatmásolásra is használható. A Phantom 4 Pro+-ból ismert HDMI kimenetet használva egy külső monitoron vagy okosszemüvegen keresztül nézhetjük az élőképet. Az új GoShare funkció leegyszerűsíti a képek, illetve a HD videók gyors letöltését és mobil eszközre történő átvitelét szerkesztéshez és megosztáshoz. További új funkciók – mint például a SkyTalk és a Waypoints 2.0 – megjelenésével a Smart Controller értéke tovább értékelődik.

Kiknek is készült a Smart Controller?

213.900 Forintos ára mellett bizonyára nem sokak fogják könnyű szívvel meghozni a vásárlás döntését. Amit érdemes észben tartani, hogy ez egy prémium kiegészítő, amire nincs mindenképp szükség a repüléshez. A Smart Controller nagyban hasonlít a Crystal Sky monitorokra, melyekkel szemben hasonló érvek / ellenérvek hangzottak el megjelenésükkor. Azok a monitorok is inkább a prémium kategóriába tartoznak, melyeket általában a repülés iránt jobban elkötelezett, vagy az abból élő felhasználók vásárolnak: a hivatásos videofelvétel készítők, fotósok, kutató és mentő egységek, és azok, akik gyakran repülnek nagyon változó körülmények, például szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között.

Egyszerűen megfogalmazva a Smart Controller azoknak készült, akik minimalizálni szeretnék a repüléshez kapcsolódó előkészületeket, azoknak, akik egy jobban látható és használható, ezáltal jobb felhasználói élményt nyújtó távirányítót szeretnének. Ennek természetesen ára van, azonban aki egyszer elkezd egy ilyen integrált rendszerrel repülni, az már soha nem fog erről lemondani.

forrás: Aldryn Estacio @ DJI.com