Egy apró csoda

Egy apró csoda: Interjú az Osmo Pocket tervezőcsapattal. Az eredeti cikk a DJI View Points blogján jelent meg. - 2018 novemberében a DJI egy új terméket jelentetett meg, amelyet arra terveztek, hogy forradalmasítsa a fényképkészítést és stabil, remegésmentes videókat készíthessünk vele. Egy rendkívüli mértékben hordozható, 3 tengelyes stabilizátorra szerelt 4K kamerát mutattunk be, mely elég kicsi ahhoz, hogy könnyen elférjen a zsebedben. Ezt a kicsi, de mégis óriási eszközt, az Osmo Pocket-et az az ötlet vezérelte, hogy mindenki lélegzetelállító felvételeket készítsen élete valamennyi kalandjáról.

Hogy betekintést nyerjünk a folyamatba, hogyan keltette életre dizájncsapatunk ezt a terméket, leültünk egy beszélgetésre belsős tervezőinkkel, Jeremy Kim-mel, Aaron Wang-gal és Ben He-vel a társaság sencseni irodájában.Kezdetek
Az Osmo Pocket abból az elképzelésből származik, hogy helyezzük a DJI jól ismert légi kameráit az égből a kezedbe. Ez a legelső Osmo-val kezdődött, mely az Inspire 1 Zenmuse X3 gimbal kamerája volt, egy kézben tartott fogantyúra szerelve. A DJI drónok evolúciója a kompakt méretet, az intelligens funkciókat és az egyedülálló képességeket részesítette előnyben, a Mavic Pro az Osmo csapat számára kitűzte a kézben tartott stabilizátorokra vonatkozó következő célt.

Aaron, aki a dizájnfolyamat kezdeti részét irányította, kifejtette, hogy egy olyan termék tervezése, mint például az Osmo Pocket, kihívásokat és hosszas egyeztetéseket hozott magával a lehetséges funkciókkal, a mérettel és a technológiával kapcsolatban, hogy csak néhányat említsünk.

„2016-ban először egy doboz alakú kamerát terveztünk, körülbelül féltégla nagyságút. Volt egy hátsó képernyője egy kamera és gimbal kombóval, mely a használathoz felülről kihajtható volt.”Azonban ez a prototípus aggályokat vetett fel, főleg a tartósság, a méret és az általános használhatóság kapcsán. Nagyméretű és esetlen volt, így a következő elképzelések egy minimális, mégis szofisztikált kialakításra összpontosítottak.

Átalakulások
Ma az Osmo Pocket tökéletes példája annak, hogyan követi a forma a funkciót. Hordozható, egyedi és intuitív kialakításával ez az ügyes kamera a technológia és a dizájn ideális ötvözete volt.

„Kezdetben oly sok ötlet volt a funkciókkal kapcsolatban, hogy szinte úgy éreztem, az Osmo Pocket kezd egy szuperszámítógéppé válni” – vallja be Aaron nevetve.Miután megküzdöttek az első prototípus kihívásaival, a tervezők habozás nélkül képesek voltak gyorsan felvázolni a következő dizájnt, mivel minden egy minimális forma irányába mutatott, mely könnyen elfér egy kézben.

„A második elképzelés közel azonos volt a végső Osmo Pocket-ünkkel, kivéve, hogy volt egy okostelefon csatlakozási portja ott, ahol jelenleg a képernyő található, lehetővé téve a függőleges videófelvétel készítést,” osztotta meg velünk Jeremy Kim, a DJI ipari dizájncsapatának vezetője. „A másik különbség az, hogy nem voltak rajta gombok vagy képernyő, melyek lehetővé tették volna az önálló használatot.” Ennél a pontnál a csapat elkezdte figyelembe venni a felhasználói élményt is. Mint a DJI tervezői tudták, hogy küldetésük az, hogy a komplex technológiát könnyűvé, egyszerűvé, intuitívvá és elérhetővé tegyék mindenki számára.

„Tudtuk, hogy úgy kell kialakítanunk az Osmo Pocket-et, hogy használható legyen egy okostelefon nélkül is, de a kibővített használat érdekében mégis rendelkezzen a mobileszközökhöz való csatlakozás lehetőségével. Hozzáadtunk két többcélú gombot, mégis szerettük volna minimálisnak megőrizni, így hát számos funkció biztosítására hozzáadtunk egy érintőképernyőt is.”

„Először úgy éreztem, hogy az Osmo Pocket kezd egy szuperszámítógéppé válni.”

2017-ben a csapat megtalálta a módját, hogy az Osmo Pocket érthető módon elég egyszerű legyen, de egyben felszerelhető is számos továbbfejlesztett funkcióval azok számára, akik többet szeretnének.

Minden részlet számít
Ben, aki átvette a végső dizájnfázisok vezetését, elmondta, hogy az Osmo Pocket méretét az ajakrúzs és a Tesla 18650-es akkumulátora ihlette, melynek átmérője 18 mm, és hossza 65 mm.

„Nyilvánvalóan ennek a terméknek el kell férnie minden zsebben – a farmerodon, az ingeden, a ruhádon, bárhol – mely eléggé extrém feladat. Az, hogy elférjen a zsebedben, többet jelent csak a méreténél. Azt is jelenti, hogy nincs szükség semmi olyanra, mint például egy különálló hordtáska, így bárhova, bármikor elviheted magaddal.”

„A méret tekintetében az ajakrúzs és a Tesla 18650-es akkumulátora ihletett minket.”

Minden alkatrész beleillesztése egy apró formába, anélkül, hogy ez hátrányosan érintse a teljesítményt; kemény feladat volt, és egyetlen részlet sem maradhatott ki! A vezetékeknek vékonyabbaknak kellett lenniük, tehát áttervezést igényelt, hogy még vékonyabbak legyenek. A túlmelegedés elkerülése érdekében különböző anyagok kerültek beépítésre.A legnagyobb nehézségnek a csatlakozóport bizonyult. Kezdetben ez a port be volt építve és a termék bal oldalán türemkedett ki; ez két különböző Osmo Pocket változatban való gondolkodást kényszerített ki az Apple és az Android eszközökhöz.

„Ekkor találtuk meg a megoldást egy cserélhető csatlakozó formájában a különböző okostelefon modellekhez,” osztotta meg velünk Jeremy. „Ezután a következő néhány hetet azzal töltöttük, hogy eldöntsük a csatlakozó méretét. Minél nagyobb lett, annál alacsonyabban kellett elhelyezni a bekapcsolás és rögzítés gombjait, ezáltal nehezebbé téve az egykezes használatot.”Jó pár megfontolás, próba és tévedés után Jeremy és csapata véglegesítette a ma rendelkezésünkre álló univerzális portot és okostelefon adaptereket. Erre a dizájnszempontra a legbüszkébb Jeremy.

Lehetőség
Az Osmo Pocket korai tervei 2015-ben egy lényeges kihívással álltak szemben: nem volt mihez hasonlítani a terméket. Meglepő módon, ez nem gyakorolt nagyobb nyomást a feladatra. Ahogy Jeremy mondja, „Nem okostelefonokról vagy számítógépekről van szó, amit az emberek már ismernek, szóval ez mindig kihívást jelent. De sokkal biztosabbak voltunk az Osmo Pocket-tel.”„Az első Osmo kiadása óta tanulmányoztuk a piaci trendeket, mint például a vlogging, és elemeztük, hogyan használják az ügyfelek ezeket a termékeket. Ez alapján az információ alapján hittünk abban, hogy az Osmo Pocket képes megváltoztatni a felfogásunkat a mindennapi élet rögzítésére szolgáló kamerák kapcsán.”

„Az Osmo Pocket elindult útján, hogy jelentős változást hozzon abban, ahogy az emberek meghatározzák a kamerákat.”

Valójában a csapat legnagyobb fókusza mindig az volt, hogyan készítsen egy olyan terméket, mely illik életünk valamennyi alapvető tevékenységéhez. Azt szerették volna, hogy a kamera váljon olyanná, mint a telefon, a pénztárca és a kulcsok – a dolgok melyek nélkül nem lépsz ki az otthonodból.

Hatása
Novemberi megjelenése után az Osmo Pocket megléte ismertté vált. Az emberek kedvelik ezt a kézikamerát, és több harmadik féltől származó kiegészítő is megjelenik, kihasználva ezen kompakt eszköz által nyújtott előnyöket.„Mindig örömmel tölt el minket megfigyelni az embereket, hogyan játszanak a termékeinkkel, és ez tovább inspirál minket,” jegyezte meg Aaron. „A felhasználói visszajelzés vezérli a következő projektünket, olyannyira, hogy ez az első lépés, mert ez alapján tudunk kreatívan gondolkozni különböző szemszögekből az új kihívások megoldása érdekében. Ezek az ötletek válhatnak az új termékek elképzeléseivé, így hát várjuk mindenki Osmo Pocket történetét.”

Eredeti cikk: https://viewpoints.dji.com/blog/small-wonder-an-interview-with-the-osmo-pocket-design-team 

A webáruházunk használatával elfogadod, hogy sütiket (cookie) használunk a vásárlásod megkönnyítése érdekében. Ennek pontos részleteit megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban.

Elfogadom