Drónok a hidegben: 5 dolog, amit tudod kell

A téli drónreptetést időnként megnehezíthetik az extrém időjárási körülmények. Az alacsony hőmérséklet hatással lehet a drón teljesítményére és az időjárás sokszor kiszámíthatatlan. Az is előfordulhat, hogy esővel, köddel vagy hóval találkozol a reptetés során. Akkor hogyan lehet biztonságosan működtetni a drónt és egyben jó minőségű felvételeket készíteni a téli hónapokban? Összeszedtünk néhány biztonsági és kamerabeállítási tippet, amelyet érdemes megfogadni a téli drónreptetéskor.

Akkumulátor

Mint sok új hordozható eszköz, a DJI-drónok is lítium-polimer (LiPo) akkumulátorokkal működnek. A hideg hőmérséklet azonban csökkenti a teljesítményüket, mivel csökken az akkumulátorokban lévő kémiai aktivitás. A következő tippek követésével biztonságosabbá teheted drónod működtetését:

●   kizárólag teljesen feltöltött akkumulátorokat használj;
●   előzetesen melegítsd fel az akkumulátort min. 20°C-ra; a DJI GO-ban ellenőrizheted az akkumulátor hőmérsékletét; használj akkumulátormelegítőt, amennyiben elérhető a drónodhoz;
●   körözz kb. egy percig, hogy az akkumulátor felmelegedhessen;
●   csak finoman told a botkormányt, hogy elkerüld az akkumulátor hirtelen feszültségvesztését;
●   alacsony hőmérsékleten az akkumulátorok gyorsabban merülnek, így érdemes folyamatosan nyomon követned állapotát repülés közben.

Környezet

Miközben a látványos téli tájat kamerázod, a csökkent látótávolság és a hó nedvessége rejtett veszélyeket hordozhat magában. Ezért néhány óvintézkedést ajánlott tenned:

●   mielőtt felszállnál, ellenőrizd az időjárási viszonyokat - kerüld az erős szelet, az esőt és a havazást;
●   ne reptess 0°C alatt;
●   kerüld a hóval történő érintkezést, ugyanis a nedvesség kárt tehet a motorokban - ajánlott ilyenkor landoló platformot használni a drón fel- és leszállásához;
●   bizonyosodj meg arról, hogy erős GPS-jelet kap a drón.

Tartsd melegen

Tapasztaltál már olyat, hogy a mobilod váratlanul kikapcsolt a hidegben? Ahogy azt fent már megjegyeztük, az alacsony hőmérséklet megrövidítheti a LiPo-akkumulátor élettartamát. Szóval, amíg gondoskodsz a drónod akkumulátorainak megfelelő hőmérsékletéről, ne felejtsd el a mobilkészülékét se melegen tartani. Ezen kívül ügyelj a fagyási sérülésekre. A távirányítót veszélyes a hidegtől elgémberedett kézzel működtetni. Mindenképpen viseljen kesztyűt, ha télen a szabadban repülsz.

Kamerabeállítások – expozíció és fehéregyensúly

A hó szépségének megörökítéséhez manuálisan kell beállítani a kamera expozícióját és fehéregyensúlyát. Az automata módban történő felvételkészítés sötét képeket eredményezhet. Ennek az az oka, hogy a kamera expozíciós rendszere időnként alulexponálhatja a havat annak ragyogása miatt. További expozíciós érték hozzáadásával kissé túlexponálod a fényképeket, ami ideális a hó fedte tájak megörökítéséhez. Hasonlóképpen, a fehéregyensúlyt is manuálisan kell beállítani a havas táj megfelelő színegyensúlyának érdekében. Másként a hó szürkének tűnhet.

Tárolás 

Amennyiben a drónt hosszabb ideig nem használod a téli hónapokban, az befolyásolhatja teljesítményét. A megfelelő tárolás kulcsfontosságú a biztonságos üzemeltetéshez. Gondoskodj arról, hogy:

●   három havonta teljesen töltsd fel és merítsd le az akkumulátort, annak élettartamának maximalizálása érdekében;
●   szedd le a propellereket, és helyezd fel a gimbal rögzítőszerkezetét a drón tárolásakor;
●   száraz és nem mágneses helyen tárold a drónt kb. 25°C-on.


Készen állsz arra, hogy drónoddal megörökítsd a tél csodáit? Jó szórakozást kívánunk a téli reptetéshez! Ne felejtsd el megosztani velünk a fotóidat a #djiarsbudapest hashtag-et használva Instagramon!

A webáruházunk használatával elfogadod, hogy sütiket (cookie) használunk a vásárlásod megkönnyítése érdekében. Ennek pontos részleteit megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban.

Elfogadom