Drónok hatótávolsága

Amikor eljön a pillanat, hogy drón vásárlásra szánjuk magunkat, sok paraméter mentén kell meghoznunk a döntést. Az egyik legfontosabb tényező a távvezérlő és a drón közti kommunikáció. Ennek praktikai, mintsem biztonsági okai vannak. Jelenleg kétféle rendszer van kereskedelmi fogalomban a DJI palettáján: ezek a WiFi, illetve OcuSync rendszerek, melyek egyaránt biztonságosan működtethetők, ugyanis a DJI drónok képesek önállóan visszatérni a felszállási pontra jelvesztés esetén. Ha ez így van, miért ilyen fontos a jelerősség? 

Amikor eljön a pillanat, hogy drón vásárlásra szánjuk magunkat, sok paraméter mentén kell meghoznunk a döntést. Az egyik legfontosabb tényező a távvezérlő és a drón közti kommunikáció. Ennek praktikai, mintsem biztonsági okai vannak. Jelenleg kétféle rendszer van kereskedelmi fogalomban a DJI palettáján: ezek a WiFi, illetve OcuSync rendszerek, melyek egyaránt biztonságosan működtethetők, ugyanis a DJI drónok képesek önállóan visszatérni a felszállási pontra jelvesztés esetén.

Ha ez így van, miért ilyen fontos a jelerősség? 
Minél távolabb, minél stabilabb jelátvitellel tudunk repülni, annál több lehetőség nyílik ki előttünk. WIFI
A korábbi Phantom szériák, Spark, a Mavic Air első generációja és a Mavic Mini is ezt a kapcsolatot alkalmazza. Kezdetekben a Phantomok csak 2.4 Ghz-es frekvencián működtek, a későbbi modellek az 5.8 Ghz-et is támogatták, de mit is jelent ez a gyakorlatban? 

A 2.4 Ghz-es frekvencia a terjedési tulajdonságainak köszönhetően alkalmasabb a nagyobb hatótávolság eléréséhez, de vannak esetek, amikor mégis hátrányt jelent. A legtöbb háztartási WiFi router is ezt alkalmazza, így városi környezetben nagyobb annak az esélye, hogy ezek a jeladók megzavarják a kommunikációt a drónunkkal. Ezekben az esetekben az 5.8 Ghz-es sávot javaslom használatra, ami ugyan terjedését tekintve hátrányosabb a hatótáv növelésre, de a kisebb környezeti „WiFi zaj” miatt mégis stabilabb kapcsolatot adhat. Ezek ismeretében talán érthető, hogy zajosabb környezetben miért esik drasztikusan a hatótávolságunk a WiFi-s eszközökkel. 

OcuSync
A fent említett nehézségekre kínál megoldást a DJI OcuSync technológiája, amely a WiFi-hez hasonlóan 2.4, 5.8Ghz-es frekvencián, de egy saját fejlesztésű kódolással működik. Kevésbé zavarhatók ezek az egységek más eszközök által, így sokkal stabilabb kapcsolatot biztosítanak városi és lakott területen kívül is.

Elsőként a Mavic Pro-ban mutatkozott be az OcuSync, ami lehetővé tette, hogy az élőképet a megszokott 720p (HD) helyett 1080p (Full HD) felbontásban lássuk a kijelzőnkön. Később a Mavic 2 Pro/Zoom vezette be az OcuSync második generációját, ami akár ezer méteres távolságból is biztosítja a Full HD élőképet. Jelenleg a teljes aktuális kínálat ezzel a rendszerrel van szerelve, így már az alsóbb kategóriák esetén sem kell kompromisszumokat kötnünk a hatótávot illetően. USA/EU: tudtad-e?
Eltérő piacok eltérő igényeket és lehetőségeket szülnek. Így fordulhat elő, hogy ugyanaz a drón, amivel itthon a megszokott módon repülünk a lehetőségek országában nagyobb távolságot képes teljesíteni. Erre egyszerű a magyarázat, az adott régió szabályozásainak megfelelően a lehető legnagyobb hatótávot biztosítja számunkra az eszköz. Ennek okán találkozhatunk eltérő adatokkal attól függően, hogy európai vagy amerikai forgalmazó termékleírását olvassuk.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? 
Végeztünk néhány tesztet, ahol kifejezetten előnytelen szituációkba próbáltuk helyezni a gépeket a tisztánlátás érdekében. Az OcuSync 2.0 minden szituációban egyértelműen demonstrálta előnyét a WiFi-vel szemben, ez városi közegben a leglátványosabb. A DJI ARS Budapest parkolójából kezdtük meg a repülést, ahol a DunaTower, egyéb irodaházak, magas feszültségű trafóházak és az Árpád-híd közelsége meg is tették a hatásukat. Az első generációs Mavic Mini 60 és 100 méter közt vesztette el a kapcsolatot minden alkalommal, míg a Mini 2 gond nélkül hozta a 700-900 méteres repülési távot. 

Ugyanezt a tesztet elvégeztük ideális körülmények közt is, lakott területen kívül. Itt is látható a különbség, de kevésbé eltérő eredményeket kaptunk. A WiFi-s Mini teljesítette az ígért kétezer méteres hatótávot, amíg a Mini 2 kicsivel több, mint ötezer méter után kívánt hazatérni.Megjelenésekor a professzionális réteg is csodálkozva figyelte az OcuSync 2.0 teljesítményét. Annak köszönhetően, hogy a beugró kategóriában is elérhető lett, már nem kell a Pro gépeket megvásárolnunk ha szeretnék ezt a stabilitást élvezni, de nincs szükségük a csúcskategória videós/fotós teljesítményére. Kíváncsian várjuk hova vezetnek a további fejlesztések és mik lesznek a következő fokozatok. 

A webáruházunk használatával elfogadod, hogy sütiket (cookie) használunk a vásárlásod megkönnyítése érdekében. Ennek pontos részleteit megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban.

Elfogadom