8 alapvető dolog, amit tudnod kell, mielőtt fotózáshoz vásárolsz drónt

A fényképező drónok lehetővé teszik a magánszemélyek számára, hogy olyan fényképeket készítsenek, melyeket korábban csak helikopterről vagy repülőgépről volt lehetséges készíteni. Egyre több fotós vásárol drónt, és próbál szerencsét a légi fényképezés területén. Ha kezdő vagy mind a drónok, mind a fényképezés területén, kezdetnek olvasd el a „Legjobb kameradrónok vásárlási útmutatója” című cikket. A cikk bemutatja az összes kulcsfontosságú tényezőt egy fényképezős drón kiválasztásánál, beleértve a repülésbiztonságot, a képalkotó rendszereket, a jelátviteli rendszereket, az intelligens funkciókat, a hordozhatóságot és a szolgáltatásokat. Öt év fényképezési és három év Phantom pilóta tapasztattal a következő nyolc dolgot javaslom megfontolásra fotózásra alkalmas drón vásárlása előtt:

1. A legfontosabb a képminőség.
Ha van bármi kameraismereted, tudod, hogy az érzékelők közvetlen hatással vannak a képminőségre. Ugyanez vonatkozik a légi fotózásra alkalmas drónokra is. A drónpiacon az 1 hüvelykes érzékelő válik etalonná, ezt használják az olyan felhasználói drónok, mint az új Mavic 2 Pro, és az olyan professzionális fényképezős drónok, mint a Phantom 4 Pro V2.0. A legerősebb professzionális fényképezős drón, az Inspire 2 (egy Zenmuse X5 kamerával), egy 4/3 hüvelykes CMOS érzékelőt használ.

A nagyobb CMOS megkönnyíti a magas minőségű felvétel készítését kedvezőtlen fényviszonyok között (nézd meg a kedvezőtlen fényviszonyok közti tesztet), de hacsak a felvételeidet nem fogod elsősorban éjszaka készíteni, nem kell emiatt aggódnod. Tesztjeink alapján mind a Mavic Pro, mind a Phantom magas minőségű képeket biztosít a napközbeni felvételkészítés során.2. Szükséged van a 4K videóra?
A drónok videófelbontása az alacsonyabb minőségű HD-től a 4K-ig változhat. Ha videód szerkesztése egy filter hozzáadását és a Facebook-ra vagy Instagram-ra való feltöltést jelenti, akkor az 1080p felvétel elegendő. De ha egy vlogger vagy, esetleg filmszerű videót szeretnél készíteni, akkor jobb, ha 4K-ban dolgozol. A videó szerkesztése a méretezés, forgatás, vágás miatt csökkenti a felvétel felbontását. Ha 1080p forrásanyagból indulsz ki, az eredményként kapott videó észrevehetően kevésbé éles. A 4K videó rengeteg extra képpontot biztosít számodra.

Láthatsz képkocka per másodperc (fps) értékeket is felsorolva a drónspecifikációk között Az fps megmondja, hány egyedi, egymást követő képet tud egy kamera kezelni minden egyes másodpercben. 24 fps-től 30 fps-ig sima felvétel készíthető. Azonban olyan különleges effektusokhoz, mint például a lassított mozgás, 60 fps-re van szükséged.

3. Szükség van a Raw/DNG formátum támogatására?
Ha nem végzel Lightroom-mal vagy Photoshop-pal utómunkálatokat, akkor átugorhatod ezt a bekezdést. De szinte minden fotós valamilyen módon szerkeszti a képeit. Ha egy fényképezős drón képes RAW/DNG képek készítésére, ez az utómunkálatok során számos szerkesztési opciót tesz lehetővé. RAW/DNG formátumban egy fénykép rögzít minden, a kamera érzékelője által vett adatot. Ez különösen fontos éjszakai felvételek esetén. A RAW/DNG formátum több lehetőséget teremt a légi fényképkészítők számára.


(Balra a Raw fénykép látható, amit P4P-vel rögzítettem. Jobb oldalon a végső mű.)

4. Tökéletes mozdulatlanságban lebeg a drón?

A stabil lebegés rendkívül fontos a képminőség szempontjából. Ha egy drón nem tud lebegni, állandóan emelkedni, süllyedni vagy oldalazni fog, ezáltal a kép elmosódik. A stabil lebegéshez fejlett repülésvezérlő rendszerre és fedélzeti érzékelőkre van szükség. Ebben a tekintetben sok pilóta egyetért azzal, hogy a DJI drónok messze-messze piacvezetők. Nem hiszel nekem? Nézz meg pár DJI drónvideót a YouTube-on, és vizsgáld meg a lebegési funkciójukat. Mondanom se kell, a Spark lebegési funkciói különösen jók.5. Vásárolj egy gimballal szerelt fényképezős drónt.
A gimbal a felszerelés alapvető darabja az állóképes videókhoz. Egyes olcsó kameradrónok csak kiegészítőként, vagy egyáltalán nem kínálnak gimbalokat. Gimbal nélkül a remegő videók elkerülhetetlenek. Hogy ezt elkerüld, mindig gimballal szerelt kameradrónt válassz. Ha jól tudom, a DJI Phantom sorozat volt az első felhasználói drónsorozat, mely 3 tengelyes gimballal volt szerelve. Az új Mavic 2 szintén egy apró, a kisebb drónok számára tervezett 3 tengelyes gimballal van felszerelve, mely egy fejlődési mérföldkő a gimballal felszerelt technológiák terén.

6. Ne aggódj a repülési idő miatt.
Íme az igazság: a legtöbb fényképezős drón nem tud 30 percnél tovább repülni. A dróniparnak még nincs erre megoldása. A 20 percnél hosszabb repülési idővel rendelkező drónok az iparág csúcsának tekinthetők. Mindenképpen jobb egy hosszabb repülési idővel rendelkező drónt választani, mint például a Mavic 2, mely 31 perces maximális repülési idővel rendelkezik. Azonban sokkal fontosabb megtanulni, hogyan használj ki minden másodpercet, és vásárolni legalább két extra akkumulátort.

7. Intelligens funkciók.
A jó fényképezős drónok drágák. Nem csak azért, mert jó a képminőségük és jó a repülésvezérlő rendszerük, hanem azért is, mert intelligens, felvételkészítést támogató rendszerekkel vannak felszerelve. A drónok tudják az automatikus követést, tudnak repülni útvonalpontok között, selfie-t készítenek egy mozdulattal, és még sok minden mást. A különböző fényképezős drónok egyedi funkciókkal rendelkeznek. A Mavic 2 Zoom, például, kétszeres optikai zoommal rendelkezik, mely lehetővé teszi a felhasználó számára a nagyítást egy közeli felvételhez, anélkül, hogy megzavarná az tárgyát. A Phantom 4 Pro a nagy sebességgel mozgó tárgyak fényképezése során fellépő torzulás kivédésére egy mechanikus zárral van felszerelve, míg a professzionális szintű Inspire 2 támogatja a kétoperátoros vezérlést.8. Vásárolj egy népszerű drónt.
Sok előnye van egy népszerű drón birtoklásának. A kezdők számára megkönnyíti, hogy válaszokat kapjanak a kérdéseikre. Mondjuk észlelsz egy problémát a drónoddal. A népszerű drónmodellek esetén könnyen találhatsz egy megoldást az online fórumokon vagy közösségi média csoportokban található többi pilóta segítségével. Mindemellett több ezer tipp és oktatóanyag érhető el a YouTube-on, melyek segíthetnek abban, hogy jobb pilótává és fotóssá válj. Szintén vásárolni tudsz egy egész rakás, más gyártók által készített kiegészítőt.

forrás: https://store.dji.com/guides/buy-photography-drones/

A webáruházunk használatával elfogadod, hogy sütiket (cookie) használunk a vásárlásod megkönnyítése érdekében. Ennek pontos részleteit megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban.

Elfogadom